Ako zabrániť tvorbe žmolkov a ako sa ich zbaviť? Pomôžu odžmolkovač, nožnice či kuchynská hubka

Ako zabrániť tvorbe žmolkov a ako sa ich zbaviť? Pomôžu odžmolkovač, nožnice či kuchynská hubka

Žmolky! Ten malý nepríjemný fenomén, ktorý dokáže pokaziť vzhľad vášho obľúbeného svetra či kabáta. Vyzerá to, akoby váš outfit zažil lepšie časy, aj keď ho máte len pár týždňov. Najhoršie na tom je, že žmolky sa môžu objaviť na takmer každom oblečení, bez ohľadu na jeho cenu či kvalitu materiálu. Zvlášť citlivé na žmolky sú syntetické tkaniny, ale žmolky sa nevyhnú ani bavlneným či vlneným kúskom. Čo s tým? A dá sa vôbec žmolkom vyhnúť? Čítajte ďalej, pripravili sme pre vás niekoľko praktických tipov!



Ako vznikajú žmolky?

Žmolok, alebo inak povedané malý vláknový guľka, vzniká, keď sa vlákna o seba trú. Najčastejšie sa objavujú na syntetických materiáloch ako polyester, ale nevyhnú sa ani iným látkam. Keď sa vlákna opakovane trú o seba (napríklad keď sa váš šál obtiera o kabát), začnú sa vlákna zauzľovať a vytvárať tie malé, nevzhľadné guľky, ktoré všetci poznáme a neznášame.

Prevencia: Najlepší spôsob, ako vyhrať boj proti žmolkom

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť žmolkom, je prevencia. Ak investujete do kvalitnejších materiálov, je menšia šanca, že sa na nich žmolky objavia. Chcete kabát, ktorý vydrží roky? Stavte na vlnu alebo kašmír. Syntetické vlákna, ako je polyester, sú síce lacnejšie, no žmolky sa na nich objavujú takmer zaručene. A nezabudnite, menej prania znamená menej trenia! Nie vždy je potrebné každú vec po jednom nosení hodiť do práčky. Stačí otáčať oblečenie naruby a používať programy na šetrné pranie.

Ako sa zbaviť žmolkov?

Ak prevencia nezabrala a žmolky sa už na vašom oblečení objavili, nezúfajte. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa ich elegantne zbaviť. Tu sú naše obľúbené metódy:

  1. Nožnice: Ak máte len pár tvrdých žmolkov, môžete použiť malé manikúrové nožničky. Buďte však opatrní, jeden chybný pohyb a máte nový otvor v svetri.

  2. Žiletka: Toto je klasika! Položte oblečenie na rovný povrch a opatrne „oholte“ žmolky jednorazovou žiletkou. Len pozor, nech omylom neoholíte aj svoj obľúbený kúsok!

  3. Hubka na riad: Funguje ako jemný šmirgeľ. Na menšie žmolky stačí hubku namočiť a jemne „zodrieť“ problémové miesta. Ak máte väčšie žmolky, skúste drátenku, no buďte veľmi opatrní, aby ste látku nepoškodili.

  4. Lepiaca páska: Ideálna na jemné látky a odstránenie jemných žmolkov. Stačí, ak si pásku obmotáte okolo prstov a jemne pritláčate na postihnuté miesta.

  5. Odžmolkovač: Elektrický zázrak na baterky! Odžmolkovač je rýchly, šetrný a nezničí váš obľúbený sveter. Môžete ho nájsť v drogériách či supermarketoch, a ak máte v šatníku viacero kúskov náchylných na žmolky, je to investícia, ktorá sa určite oplatí.

Na záver, ak vám žmolky na oblečení znepríjemňujú život, nemusíte zúfať. S našimi tipmi a trochu trpezlivosti vrátite svojmu oblečeniu nový vzhľad. A ak sa vám nechce bojovať s každým žmolkom doma, zastavte sa v Originalbrands v OC Novum Prešov, kde nájdete široký výber kvalitnej módy a obuvi od značiek ako Tommy Jeans, Mustang, Alpha Industries a Tom Tailor. Možno práve tam nájdete svoj nový obľúbený kúsok, ktorý vám vydrží roky – a bez žmolkov!